WOZ-waarde.net

Alles over de woz-waarde.
Home WOZ waarde opvragen WOZ bezwaar Wat is OZB

WOZ-waarde opvragen

De WOZ-waarde van een woning wordt bepaald op basis van de prijs van een aantal vergelijkbare woningen. Dit wordt gedaan omdat het onmogelijk is om elk huis apart te taxeren. De waarde van de WOZ wordt ieder vastgesteld naar het prijspeil op 1 januari van het vorige jaar. Deze datum is de prijspeildatum en is bepalend voor de WOZ-waarde van een woning. De WOZ waarde is belangrijk omdat hierop een aantal belastingen en heffingen zijn gebaseerd. De waarde is noodzakelijk voor de belastingaangifte. Het is zaak om de WOZ-beschikking, die elke eigenaar van een woning ieder jaar ontvangt, niet kwijt te raken. Dit bemoeilijkt het invullen van de belastingaangifte.

Gegevens kwijt

Als u de gegevens over uw WOZ-waarde toch bent kwijtgeraakt, kunt u de WOZ-waarde opvragen. Dit kan op twee manieren, die hier beschreven zullen worden. U kunt de waarde van de WOZ opvragen via de gemeente. Zij kunnen u het taxatieverslag opsturen van de woningen waarop de WOZ-waarde van uw woning is gebaseerd. Het taxatieverslag van de gemeente zit normaal gesproken als bijlage bij de jaarlijkse WOZ-beschikking. Het is alleen mogelijk om het taxatieverslag op te vragen dat voor uw woning relevant is. Het is dus niet mogelijk om op deze manier de waarden van andere huizen in de buurt te weten te komen. De gegevens die gebruikt zijn voor uw WOZ-beschikking zijn normaal gesproken ook te achterhalen door in te loggen met uw DigiD. Daar vindt u onder andere het taxatieverslag van uw eigen woning. Via deze weg hoeft u geen contact op te nemen met de gemeente.

Koopsominformatie van het kadaster

De WOZ-waarde opvragen kan niet via het kadaster, maar u kunt wel de aan- of verkoopprijs van specifieke woningen in uw omgevingen opvragen. Houdt u er hierbij rekening mee dat in sommige gevallen de koopsominformatie niet beschikbaar is. Aan de hand van andere woningen kunt u de waardebepaling van uw eigen woning vergelijken met deze woningen. Deze informatie kan belangrijk zijn, omdat de WOZ-waarde wordt bepaald op basis van vergelijkbare woningen. Wanneer de vraagprijzen van vergelijkbare woningen sterk verschillen, kunt u met deze informatie bezwaar aantekenen tegen de WOZ-beschikking die u van de gemeente heeft ontvangen. Koopsominformatie opvragen bij het kadaster kan op drie manieren: op het internet kunt u een overzichtstabel (koopsommenoverzicht) opvragen van uw postcodegebied. Ook kunt u door een SMS te sturen de koopsom van een woning opvragen op basis van postcode en huisnummer en als laatste mogelijkheid kunt u via de Koopsomtelefoon specifieke gegevens over een woning opvragen. Allemaal manieren om uw WOZ-waarde te vergelijken met andere huizen.

OZB calculator: Deze OZB berekening is gebaseerd op een gemiddeld tarief van 11%.

WOZ-waarde
Te betalen OZB